%0 Journal Article %T تعیین پتانسیل تولید اراضی برای گندم در مناطق گتوند و شوشتر استان خوزستان %J مدیریت اراضی %I موسسه تحقیقات خاک و آب %Z 2345-6205 %A سید جلالی, سید علیرضا %D 2015 %\ 08/23/2015 %V 3 %N 1 %P 15-23 %! تعیین پتانسیل تولید اراضی برای گندم در مناطق گتوند و شوشتر استان خوزستان %K گندم %K پتانسیل تولید زمین و تناسب اراضی %R 10.22092/lmj.2015.103669 %X پتانسیل تولید اراضی برای تامین مواد غذایی بشر بخصوص گندم محدود است و بستگی به عوامل محیطی مؤثر بر تولید از قبیل اقلیم، زمین نما، خاک و مدیریت دارد. در این تحقیق به مرور و بررسی این عوامل و ارائه راهکارهایی برای شناخت محدودیت­های[u1] [a2]  این عوامل و نقش آنها بر تولید پرداخته شد. مناطق مورد مطالعه شامل دشت میان آب شوشتر و دشت عقیلی گتوند از استان خوزستان می­باشند. برای تعیین پتانسیل تولید اراضی از مدل رشد فائو و روش ارزیابی تناسب اراضی پارامتری استفاده گردید. نتایج نشان داد که پتانسیل تولید اراضی در منطقه میان آب برای گندم آبی از 933 تا 6023 کیلوگرم در هکتار و برای منطقه گتوند از  2454 تا 6687 کیلوگرم در هکتار متغیر است و کاهش عملکرد بعلت عوامل محدود کننده از قبیل محدودیتهای آهک، زهکشی، شوری و قلیائیت است. پتانسیل تولید اراضی در منطقه میان آب  یا عملکرد  پیش بینی شده گندم آبی در شرایط فعلی با عملکرد مشاهده شده زارع مقایسه گردید و  ضریب همبستگی آنها 0.77 است که این نشان می­دهد مدل تهیه شده با شرایط منطقه تطابق خوبی دارد و همبستگی خوبی بین دو عملکرد وجود دارد. و برای منطقه گتوند نیز  پتانسیل تولید اراضی برای گندم آبی با عملکرد گندم آبی توسط زارع مقایسه گردید  و همبستگی بالایی با ضریب تشخیص 80/0 را نشان داد که دلالت بر این دارد که مدل پیش بینی محصول در هر دو منطقه تطابق خوبی با عملکرد گندم آبی دارد. و نشان دهنده صحت مدل در تخمین عملکرد محصول است. علت عملکرد بیشتر گندم آبی در گتوند نسبت به شوشتر، شوری پایین در منطقه گتوند می­باشد.  [u1]کلیه اسامی جمع به صورت تفکیک شده نوشته شوند. با رعایت نیم فاصله  [a2]موارد اصلاح گردید %U https://lmj.areeo.ac.ir/article_103669_73c18d79dcecc9df8487180fb1733456.pdf