%0 Journal Article %T برخی اثرهای مصرف زیاد نانو مواد در تغذیه گیاهان %J مدیریت اراضی %I موسسه تحقیقات خاک و آب %Z 2345-6205 %A مقصودی, محمدرضا %A نجفی, نصرت اله %D 2019 %\ 01/21/2019 %V 6 %N 2 %P 179-194 %! برخی اثرهای مصرف زیاد نانو مواد در تغذیه گیاهان %K تغذیه گیاه %K زنجیره غذایی %K نانوفناوری %K نانوکو %R 10.22092/lmj.2019.118337 %X   ورود نانوفناوری به عرصه­های مختلف علمی و صنعتی، دستاوردهای نوینی را ایجاد کرده است. این فناوری با کوچک کردن اندازه مواد موجب بروز ویژگی‌هایی از آنها می­شود که قبلاً وجود نداشت یا محسوس نبود. هرچند نانوفناوری موجب بهبود برخی ویژگی­های کودها شده است و بررسی‌های متعددی اثرهای مثبت آنها را در گیاهان مختلف گزارش کرده­اند اما باید متذکر شد که اکثر این بررسی‌ها آزمایشگاهی بوده و مدت رشد گیاهان بسیار کوتاه در نظر گرفته شده و در بسیاری از موارد نیز تنها به جوانه­زنی بذرها اکتفا شده است. به­علاوه، گزارش‌های زیادی نیز وجود دارند که پی‌آمدهای مصرف نانومواد را در گیاهان نشان می­دهند. برای مثال، نانوذرات عناصری همچون آلومینیم، آهن، روی، تیتانیم، نیکل و نقره، نانوذرات هیدورکسی آپاتیت و نانو لوله­های کربنی در گیاهان پیاز، ماش، چچم، برنج، لوبیا، ذرت، خیار، سورگوم و گوجه­فرنگی موجب کاهش رشد شده است. بنابراین، لازم است قبل از استفاده از نانومواد به‌عنوان کود، پژوهش‌های کاملی از تعامل آنها با گیاهان و سرنوشت نهایی این مواد در گیاه و زنجیره غذایی انجام شود. از طرف دیگر، چون گیاهان در ابتدای زنجیره غذایی قرار دارند ورود و تجمع نانومواد به داخل آنها، می­تواند موجب ورود نانومواد به زنجیره غذایی شده و نانومواد را به سطوح بالاتر این زنجیره و به‌ویژه انسان­ها انتقال دهد. این مقاله به بررسی اثر غلظت­های زیاد نانومواد بر رشد برخی گیاهان، آسیب­های ناشی از آنها و نیز توان جذب و انباشتگی نانوذرات توسط گیاهان می­پردازد. %U https://lmj.areeo.ac.ir/article_118337_3d89026cf611a5c3b77d5fdcec8bd1b5.pdf