TY - JOUR ID - 115871 TI - ارزیابی شاخص‌های جذب و انتقال عناصر غذائی سه پایه‏ مرکبات JO - مدیریت اراضی JA - LMJ LA - fa SN - 2345-6205 AU - رئیسی, طاهره AU - اسدی کنگرشاهی, علی AU - گل محمدی, مرتضی AD - مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، پژوهشکده مرکبات و میوه‌های نیمه‌گرمسیری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رامسر AD - عضو هیات علمی مرکز تحقیقات مازندران AD - مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، پژوهشکده مرکبات و میوه‌های نیمه‌گرمسیری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رامسر؛ Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 5 IS - 2 SP - 137 EP - 150 KW - سیترنج KW - سیتروملو KW - نارنج KW - عناصر غذائی پرنیاز و کم‌نیاز DO - 10.22092/lmj.2018.115871 N2 - به دلیل اینکه پایه‏ها سیستم ریشه یک درخت را تشکیل می‏دهند، بنابراین بر جذب آب و عناصر غذایی و انتقال آنها به قسمت‏های مختلف گیاه اثرگذار می‏باشند. تحقیق حاضر با هدف ارزیابی اثر سه پایه متداول در شمال کشور (شامل: نارنج، سیتروملو و سیترنج) بر مقدار جذب و توزیع عناصر غذائی بین بخش‌های مختلف گیاه و نیز بر شاخص تجمع و انتقال عناصر غذائی اجرا شد. بدین‏منظور، پایه­های یک‏ساله از سیتروملو، نارنج و سیترنج در گلدان‏های پلاستیکی تحت شرایط گلخانه در خاکی لومی کشت شدند. پس از شش ماه، پایه‏ها برداشت و مقدار وزن خشک و نیز غلظت فسفر، پتاسیم، کلسیم، آهن، منگنز، روی و مس در ریشه، ساقه و برگ اندازه‌گیری شد. در ادامه، شاخص تجمع و انتقال عناصر غذائی با استفاده از روش تجزیه عامل به منظور تمایز پایه‌های مختلف از لحاظ جذب عناصر غذائی محاسبه شد. نتایج نشان داد که سیترنج در جذب فسفر و آهن، سیتروملو در جذب پتاسیم و مس، نارنج در جذب کلسیم، منگنز، نسبت به دیگر پایه‏های بررسی‌شده برتری داشتند. علاوه­ بر این، رتبه پایه­ها از نظر شاخص تجمع عناصر غذائی به صورت نارنج>سیتروملو~سیترنج و نیز رتبه پایه‌ها از نظر شاخص انتقال نسبی عناصر غذائی به‏صورت سیتروملو>سیترنج>نارنج بود. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که پایه‌های مرکبات رفتار تغذیه­ای متفاوتی داشته و توانائی این پایه‌ها برای جذب و انتقال عناصر غذائی متفاوت است. UR - https://lmj.areeo.ac.ir/article_115871.html L1 - https://lmj.areeo.ac.ir/article_115871_d53a82324a111a732833e55e0310f141.pdf ER -