فرهاد بیات؛ غلامرضا پیکانی ماچیانی؛ محمدرضا جهانسوز؛ سعید سلیمانی
چکیده
امروزه، بهویژه در کشورهای درحالتوسعه، مجموعههای کشت و صنعت به دلایلی مانند قابلیت برنامهریزی آسانتر، افزایش تولید غذا، کاهش هزینۀ مصرفکنندگان، تشویق نوآوری و توسعۀ فناورانه، ایجاد فرصتهای شغلی و افزایش بازۀ دسترسی به غذا، نقش مهمی در امنیت غذایی جامعه ایفا میکنند. تحقیق حاضر با هدف ارائه برنامۀ کشت مبتنی بر کمینهسازی ...
بیشتر
امروزه، بهویژه در کشورهای درحالتوسعه، مجموعههای کشت و صنعت به دلایلی مانند قابلیت برنامهریزی آسانتر، افزایش تولید غذا، کاهش هزینۀ مصرفکنندگان، تشویق نوآوری و توسعۀ فناورانه، ایجاد فرصتهای شغلی و افزایش بازۀ دسترسی به غذا، نقش مهمی در امنیت غذایی جامعه ایفا میکنند. تحقیق حاضر با هدف ارائه برنامۀ کشت مبتنی بر کمینهسازی مصرف آب و بیشینهسازی درآمد بخش زراعت مجتمع کشت و صنعت خرمدره به وسعت 1262 هکتار واقع در استان زنجان، انجام شد. تجزیهوتحلیل دادههای اقتصادی (سری زمانی 99-1390) مربوط به گیاهان زراعی آبی کشتشده در این واحد تولیدی شامل گندم، جو، ذرت، کلزا و یونجه، از روش حداقل مربعات معمولی بسط یافته توسط پیکانی در نرمافزار لینگو نسخۀ 18/0 انجام شد. بر اساس نتایج، سطح زیرکشت محصول جو 118/18 درصد افزایش یافت. برخلاف آن، سطح زیرکشت محصولات گندم، کلزا، ذرت علوفهای و یونجه به ترتیب 33/33، 73/19، 34/79 و 20/44 درصد کاهش یافت. در برنامۀ کشت بهینهسازیشدۀ این واحد تولیدی، بهرغم ثبات نسبی درآمد خالص (09/0+ درصد)، کل سطح زیرکشت بخش زراعی (25/87- درصد)، مقدار مصرف آب (25/32- درصد)، ساعت کار ماشینها (25/70- درصد)، تعداد نیروی کار (25/87- درصد)، میزان کودها (30/50- درصد) و سموم کشاورزی (39/45- درصد) نسبت به برنامه فعلی کاهش مییابد. در این مدل برنامهریزی، هیچ محصولی از برنامۀ کشت زراعی حذف نشد. برای همین، پیشبینیهای آن واقعبینانه به نظر میرسد.