Impacts of nutrition management on wheat yield

Document Type : Research Paper

Authors

1 Soil and water research institute

2 Soil and Water Research Institute

3 Sistan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center

4 Golestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center

5 Soil and water research Department Ahvaz Khuzestan

6 Department of Soil and Water Ministry

7 Fars Agricultural and Natural Resources Research and Education Center

Abstract

In order to determine the effects of optimal fertilizer application on wheat yield quantity and quality relative to farm reference values, this study was conducted in 2016-17 as a research-extension pilot over a control plot of 5000 m2 and an equal plot of optimal nutrition treatment on four farm fields in the four provinces of Khuzestan, Fars, Sistan, and Golestan. Prior to wheat cultivation, soil samples from a depth of 0-30 cm were taken from each field using the combined sampling method and fertilizers were applied on the treatment plots based on soil test results. Other farm operations (including tillage, irrigation, cultivation, and cultivar selection as well as pest, disease, and weed control) were carried out following local farmer practices. Using the quadrant sampling method, three samples were taken from each wheat plot in each region (both treatment and control) to measure such traits as plant height, number of grains per panicle, panicle length, weight of one thousand seeds, biological yield, and grain yield. It was found that optimal nutrition of wheat cultivations based on soil test results had positive effects on panicle length, biological yield, and grain yield but no significant effects on other traits. Specifically, grain yield in experimental treatments across the four provinces showed a significant mean increase of 21.3% relative to those measured in farms under local farmer practices. It may be concluded that combined application of basic fertilizers, biofertilizers, and growth stimulants in accordance with diets based on soil test results should be practiced in the study regions if reduced use of chemical fertilizers, improved cost-effectiveness, and increased wheat grain yield are sought.

Keywords


  1. اسحاقی، ر.، ع، اولیائی.، ب. ز، صحاف و ص، باغبان خلیل­آباد. 1393. بررسی اثر ترکیبات هیومیکی و شیمیائی بر عملکرد و اجزای عملکرد گندم رقم پیشتاز در منطقه تربت حیدریه. دومین همایش ملی پژوهش­های کاربردی در علوم کشاورزی. تهران. دانشگاه جامع علمی کاربردی.
  2. امیری فارسانی، ف.، م، چرم و ن، عنایتی ضمیر. 1392. تأثیر کاربرد کودهای بیولوژیک و شیمیائی بر عملکرد گندم در دو نوع خاک در آزمایش گلخانه­ای. نشریه آب و خاک (علوم و صنایع کشاورزی). 27 (2): 441-451.
  3. پرتانی، ت. 1391. بررسی تأثیر مقادیر مختلف نیتروژن، اسید هیومیک و عصاره جلبک دریایی بر روی رشد و عملکرد ذرت در منطقه گرگان. اولین کنفرانس ملی راهکارهای دستیابی به توسعه پایدار در بخش­های کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست. ص 6-1.
  4. توحیدی مقدم، ح. ر.، م، نصری.، ح، زاهدی و ف، قوشچی. 1386. بهینه­سازی مصرف کودهای شـیمیایی فسفاتی به منظور نیل به اهداف کشاورزی پایدار با نهاده کافی در زراعت ذرت. دومین همـایش ملـی کشـاورزی بوم شناختی ایران. گرگان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.
  5. جعفرزاده، ر.، م، جامی معینی و م. ال، حکم­آبادی. 1392. واکنش عملکرد و اجزای عملکرد گندم به مصرف خاکی و محلول­پاشی نانو کود پتاسیم. مجله پژوهش­های به­زراعی. 5 (2): 197-189.
  6. حسینی. ع. 1397. ارزیابی نقش مدیریت تلفیقی کودهای شیمیایی و تغذیه گیاهی با کودهای بیولوژیک و زیستی بر عملکرد و اجزای عملکرد گندم. چهارمین کنفرانس بین المللی یافته­های نوین در علوم کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست. تهران. ایران.
  7. حسینی، ی. و م، مفتون. 1384 .تأثیر منبع نیتروژن و میزان روی بر رشد و ترکیب شیمیایی برنج. مجله علوم خاک و آب. 19 (1) : 166 -173.
  8. خاصه سیرجانی، ع.، ح، فرح بخش.، س. ذ، راوری.، ن، پسندی­پور و ع، کرمی. 1390 .بررسی اثر مصرف کود بیولوژیک، سولفات روی و کود نیتروژن بر عملکرد کمی و کیفی گنـدم. مجلـه پـژوهش­هـای خـاک. 5 (2): 135-125.
  9. راهنما، ا. 1387 .فیزیولوژی گیاهی. چاپ دوم، انتشارات پوران پژوهش. ص 364.
  10. رشیدی، ز.، م. ج، زارع.، ف، رجالی و ع، اشرف مهرابی. 1390 .تأثیر خاک­ورزی و تلفیق کودهـای زیسـتی و شیمیایی بر عملکرد کمی و کیفی گندم نان و فعالیت زیستی خاک تحت شرایط دیم، مجلـه الکترونیـک تولید گیاهان زراعی. 14: 202-189.
  11. سیدی، م.، م، مجدم.، ت، بابائی نژاد و ن، دروگر. 1397. بررسی اثر توأم کودهای شیمیایی و زیستی بر ویژگی­های کمی و کیفی برخی از ارقام گندم نان در شرایط آب و هوایی شوشتر. مجله علوم به­زراعی گیاهی. 8 (1): 12-1.
  12. طهرانی. م. م.، ف. مشیری.، م. ن. غیبی.، ح. رضایی.، پ. کشاورز.، م. ح. داوودی.، ع. ح. ضیائیان.، ف. نورقلی پور.، ع. مجیدی.، س. م. حسینی.، س. سعادت.، ه. اسدی رحمانی.، ز. خادمی.، م. ر. بلالی و م. مستشاری. 1393. برنامه جامع حاصلخیزی خاک و تغذیه گیاه. دستورالعمل مدیریت تلفیقی حاصلخیزی خاک و تغذیه گیاه برای محصولات زراعی راهبردی. جلد دوم.
  13. عباسی، ه و ج، حمزه­ئی. 1396. اثر منابع مختلف کودهای محتوی نیتروژن پایه و اسید هیومیک بر عملکرد و برخی صفات فیزیولوژیک گندم رقم پیشتاز. فصلنامه علمی پژوهشی فیزیولوژی گیاهان زراعی. 9 (35): 73-88.
  14. غفاری زاده، ا.، م، سیدنژاد و ع، گیلانی. 1394. بررسی اثر سطوح مختلف کود اوره و عصاره جلبک دریایی قهوه­ای بر صفات فیزیولوژیکی و عملکرد گندم. فصلنامه علمی پژوهشی فیزیولوژی گیاهان زراعی. 7 (27): 69-83.
  15. مصلحی، ن.، ی، نیک نژاد.، ه، فلاح آملی و ن، خیری. 1395. اثر کاربرد تلفیقی کودهای شیمیایی، آلی و زیستی بر برخی صفات مرفوفیزیولوژیکی برنج رقم طارم هاشمی. فصلنامه علمی پژوهشی فیزیولوژی گیاهان زراعی. 8 (30): 87-103.
  16. نصیری، م. 1379. بررسی مناسب­ترین تراکم بذر در جعبه­های نشاء جهت نشاکاری با ماشین­های نشاکار برنج. گزارش نهایی طرح. انتشارات مؤسسه تحقیقات برنج کشور، معاونت مازندران (آمل).
  17. Ahmed, M. A., Amal G. A., Magda H. M., and Tawfik M. M. 2011. Integrated effect of organic and biofertilizer on wheat productivity in new reclaimed sandy soil. Research Journal of Agriculture and Biological Sciences. 7:105-114.
  18. Amanullah, A., Saifullah Khan, M. A., and Jahangir Khan, A. 2012. Biofertilizer a possible substitute of fertilizers in production of wheat variety zardana in Balochiistan. Pakistan Journal of Agriculture Research. 25(1):25-39.
  19. Doroodian, M., Sharghi, Y., Alipour, A., and Zahedi, H. 2016. Yield and yield components of wheat as influenced by sowing date and humic acid. International Journal of Natural Sciences. 5(1):8-14.
  20. Ghafari Front, Z and Mirshekari, S. 2013. Economic evaluation of the comparative advantage the cultivation of medicinal plants in the region of Sistan case cumin. National Conference on the use of Medicinal Plant and Traditional Medicine in Lifestyle. University of Torbat.
  21. Karbasi, A and Rastegaripour, F. 2014. Evaluation of comparative advantage on production and export of saffron. Saffron Agronomy & Technology. 2(1):59-74.
  22. Roesty, D., Gaur, R., and Johri, B. 2006. Plant growth stage, fertilizer management and bioinoculation of arbuscular mycorrhizal fungi and plant growth promoting rhizobactria affect the rhizobactrial community structure in rain-fed wheat fields. Journal of Soil Biology. 38:1111-1120.
  23. Saeidifar, A and khani, Z. 2013. Determining comparative advantages of field crops and garden products of provinces of the country. Economic Journal. 11: 47-64.
  24. Vanitha, K and Mohandass, S. 2014. Effect of humic acid on plant growth characters and grain yield of drip fertigated aerobic rice (Oryza sativa). The Bioscan. 9(1): 45-50.