ناصر دواتگر؛ احمد زارع؛ مریم شکوریکتیگری؛ لیلا رضائی؛ مسعود کاووسی؛ هادی شیخالاسلام؛ مجتبی شاهنظری؛ احسان کهنه؛ احمد شیرینفکر؛ ایرج بنیادی؛ شایگان ادیبی؛ اسماعیل مشیرطالش؛ علی خداشناس؛ حسن شکری واحد؛ فرحناز دریغگفتار؛ سید اکبر رحیمیمقدم؛ علی آجیلی لاهیجی
چکیده
مصرف منطقی کودهای شیمیایی در خاک به آگاهی از چگونگی وضعیتحاصلخیزیوعناصرغذایی در خاک وابسته است. یکی از رهیافتها، استفاده از کشاورزی دقیق بر پایه شناخت جامع و صحیح وضعیت حاصلخیزی خاکهای کشاورزی است. بر این اساس تهیه نقشه تغییرات مکانی ویژگیهای خاک مرحله کلیدی در کاربرد کشاورزی دقیق است که براساس آن نهادههای کشت به صورت ...
بیشتر
مصرف منطقی کودهای شیمیایی در خاک به آگاهی از چگونگی وضعیتحاصلخیزیوعناصرغذایی در خاک وابسته است. یکی از رهیافتها، استفاده از کشاورزی دقیق بر پایه شناخت جامع و صحیح وضعیت حاصلخیزی خاکهای کشاورزی است. بر این اساس تهیه نقشه تغییرات مکانی ویژگیهای خاک مرحله کلیدی در کاربرد کشاورزی دقیق است که براساس آن نهادههای کشت به صورت نظام مند برنامهریزی، مدیریت و مصرف میگردد. هدف از انجام این تحقیق بررسی جامع وضعیت حاصلخیزی اراضیاستانگیلان و بازنمایی آن با استفاده ازGIS در قالب نقشه است. هفت ویژگی نیتروژن کل، فسفر و پتاسیم قابلاستفاده، pH ، هدایت الکتریکی، کربنآلی و رس در8567 نمونه خاک با استفاده از آمار توصیفی، زمین آمار و GISمورد بررسی قرار گرفتند. پهنهبندی آنها نشان داد که بیشتر خاکهای استان از نظر pH و هدایت الکتریکی، برای رشد گیاه برنج مطلوب بوده، در حالیکه از نظر نیتروژن کل، پتاسیم و فسفر قابل استفاده نیاز به مدیریت جامع دارد. در بسیاری از اراضی شالیزاری واقع درمحدوده دشت مرکزی گیلان (با خاکهای غالب آبرفتی) حوضه آبریز سپیدرود کمبود نیتروژن وجود داشت. در این محدوده ها احتمال پاسخ خاک به کود های نیتروژنه زیاد است. نزدیک به 40 درصد از سطح اراضی مصرف کودهای فسفاته توسط کشاورزان کمتر از حد بحرانی است. اراضی زراعی استان گیلان از نظر پتاسیم قابلاستفاده به دو نیمه غربی و شرقی تقسیم گردید. بیشتر مناطق نیمه غربی دارای پتاسیم قابلاستفاده پایین بوده در حالیکه نیمه شرقی استان که متاثر از رودخانه سفیدرود و آورد رسوب میباشند از وضعیت مناسبتری برخوردار بود. نزدیک به 68 درصد از سطح اراضی استان دارای پتاسیم قابل استفاده کمتر از حدبحرانی 160 میلیگرم بر کیلوگرم برای برنج بودند. این نتایج نشان داد که وضعیت عناصر غذایی در شالیزارهای استان از نظر توزیع جغرافیایی یکسان نمیباشد. بنابراین لازم است جهت جلوگیری از افزایش هزینه تولید و دستیابی به تولید مطلوب از توصیه مصرف کود به طور یکسان، خودداری نمود.