بررسی اثر استفاده دراز مدت آب‌های با Ca/Mg<1 بر مشخصات شیمیایی خاک و ترکیب یونی درختان پسته بارور

نوع مقاله : پژوهشی

نویسندگان

1 عضو هیئت علمی مرکز ملی تحقیقات شوری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد، ایران

2 عضو هیئت علمی مرکز ملی تحقیقات شوری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد

3 کارشناس ارشد مرکز تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی یزد، یزد، ایران

4 کارشناس معاونت آب و خاک، سازمان جهاد کشاورزی یزد، یزد، ایران

چکیده

اگرچه نقش کلسیم و منیزیم در ساختار و فرآیندهای سلولی برای رشد ‌و‌ نمو گیاه ضروری شناخته شده، ولی عملکرد متفاوت آن‌ها در محلول خاک باعث شده تا نسبت این دو عنصر از پارامترهای مهم ارزیابی کیفیت آب آبیاری و عصاره اشباع خاک محسوب ‌شود. در این راستا تحقیقی در 15 باغ پسته بارور در استان یزد به منظور بررسی اثرات مصرف آب‌های آبیاری با Ca/Mg<1 بر مشخصات شیمیایی خاک و هم‌چنین جذب و توزیع این دو عنصر در گیاه انجام شد. نتایج نشان داد سدیم، کلسیم و منیزیم اصلی‌ترین کاتیون‌های بوجود آورنده شوری در نمونه‌های آب و خاک مورد بررسی بوده و تغییرات شوری در عمق‌های خاک به شوری آب آبیاری بستگی داشت. هم‌چنین علیرغم وجود مقادیر زیاد آهک در خاک، نسبت کلسیم به منیزیم خاک همبستگی مثبت و معنی‌داری با نسبت این دو عنصر در آب آبیاری داشت، ولی بین هدایت الکتریکی عصاره اشباع خاک و نسبت کلسیم به منیزیم در محلول خاک و هم‌چنین بین هدایت الکتریکی آب آبیاری و نسبت کلسیم به منیزیم آن روند مشخصی مشاهده نشد. تجزیه نمونه‌های برگ و ریشه درختان باغات مورد بررسی نشان داد که میزان کلسیم در تمامی نمونه‌ها کمتر از حد بهینه پیشنهادی کلسیم در برگ پسته بود. بر خلاف کلسیم، میانگین غلظت منیزیم در برگ گیاه بیشتر از ریشه بود. همچنین بین میزان کلسیم و منیزیم در ریشه پسته رابطه عکس وجود داشت. افزایش میزان‌ منیزیم و کلسیم خاک به ترتیب باعث افزایش منیزیم برگ و کلسیم ریشه گیاه گردید. پس علیرغم آهکی بودن خاک‌های مورد بررسی مدیریت تغذیه‌ای کلسیم و یا اصلاح خاک از نظر نسبت کلسیم به منیزیم عصاره اشباع، در باغات پسته تحت آبیاری با منابع آب دارای نسبت کلسیم به منیزیم کوچکتر از یک توصیه می‌گردد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Investigating the effect of long-term use of water with Ca/Mg<1 on soil chemical characteristics and ionic composition of fertile pistachio trees

نویسندگان [English]

  • Farhad Dehghani 1
  • Gholamhassan Ranjbar 2
  • Monireh Abooei 3
  • Abolfazl Dehghani 4
1 . Corresponding Author, Faculty member, National Salinity Research Center (NSRC), Agricultural Research, Education ‎and Extension ‎Organization (AREEO), Yazd, Iran‎‏.
2 Faculty member, National Salinity Research Center (NSRC), Agricultural Research, Education ‎and Extension ‎Organization (AREEO), Yazd, Iran
3 Yazd Agricultural and Natural Resources Research Center, Education ‎and Extension ‎Organization (AREEO), Yazd, Iran
4 Yazd Province Agricultural Jahad Organization ‎, Yazd, Iran
چکیده [English]

Calcium and magnesium are the essential nutrients for plant growth due to their critical roles in cellular structure and physiological processes. However, the ratio of these elements is a key parameter for evaluating quality of irrigation water and saturated soil extracts. This study investigated the impact of irrigation water with a calcium-to-magnesium (Ca/Mg) ratio of less than 1 on 15 fertile pistachio orchards, soil chemical properties, as well as the uptake and distribution of these elements within plants. Results revealed that sodium, calcium, and magnesium were the dominant cations contributing to salinity in the analyzed water and soil samples and variations in soil salinity at different depths were directly associated with the salinity of irrigation water. A positive correlation was observed between the Ca/Mg ratio in the soil and irrigation water; however, no consistent relationship was identified between the electrical conductivity (EC) of the saturated soil extract and the Ca/Mg ratio in the soil solution, and electrical conductivity of irrigation water and its Ca/Mg ratio. Analysis of leaf and root samples demonstrated that calcium concentrations in contrast with magnesium were below the optimal threshold for pistachio leaves in all cases. Magnesium concentrations in the leaves were higher than in the roots. Additionally, an inverse relationship was identified between calcium and magnesium levels in pistachio roots. Increases in soil magnesium and calcium levels enhanced leaf magnesium and root calcium, respectively. Foliar application of calcium-based fertilizers and the use of soil amendment are recommended in pistachio orchards with irrigation water by Ca/Mg<1.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Evaluation
  • Ionic Ratio
  • Saline water
  • Salinity