یاسر صفری
چکیده
امنیت غذایی یک مفهوم چند زمینهای با هدف ارزیابی دسترسی افراد به غذای کافی، سالم و مغذی است. دستیابی به امنیت غذایی پایدار مستلزم توجه همزمان به طیف وسیعی از عوامل محیطی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی و برهمکنشهای محتمل این عوامل است. بیشک، اطلاع درست از وضعیت حال حاضر امنیت غذایی در سطوح منطقهای، ملی و یا جهانی پیششرط انجام ...
بیشتر
امنیت غذایی یک مفهوم چند زمینهای با هدف ارزیابی دسترسی افراد به غذای کافی، سالم و مغذی است. دستیابی به امنیت غذایی پایدار مستلزم توجه همزمان به طیف وسیعی از عوامل محیطی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی و برهمکنشهای محتمل این عوامل است. بیشک، اطلاع درست از وضعیت حال حاضر امنیت غذایی در سطوح منطقهای، ملی و یا جهانی پیششرط انجام برنامهریزیهای هدفمند آتی است. نظر به فراگیر بودن مفهوم امنیت غذایی، تاکنون شاخصهای متفاوتی توسط برخی سازمانهای بینالمللی برای اندازهگیری ناامنی غذایی ارائه شده است که هر کدام نوع نگاه متفاوتی به این مقوله دارند. با این وجود، به نظر میرسد وجه اشتراک اغلب این شاخصها، کمتوجهی و حتی نادیده انگاشتن نقش منابع طبیعی تولید، بهویژه خاک است. در نتیجه، کاربرد چنین شاخصهایی، بهویژه در مناطق درگیر با محدودیتهای محیطی و معضل تنزل کیفی اراضی، میتواند به نتایج غیر دقیق و گمراهکنندهای منجر شود. از این رو، نوشتار حاضر در صدد است تا با مرور رایجترین شاخصهای سنجش امنیت غذایی در ایران و تشریح کلی معیارهای مورد استفاده آنها، سطح توجه این شاخصها به منابع محیطی تولیدات غذایی را بررسی کند. علاوه بر این، بهمنظور توجیه لزوم توجه به نقش کلیدی خاک در دستیابی به امنیت غذایی، بهویژه در کشور ایران، این نوشتار سعی بر تبیین دقیق روند اثرپذیری هر یک از ابعاد مختلف امنیت غذایی از جنبههای گوناگون تخریب خاک دارد.