زهرا منعمی زاده؛ محسن قاسمی؛ رضا صدرآبادی حقیقی
چکیده
زعفران(Crocus sativus L.) گرانترین محصول کشاورزی و دارویی است و فراهمی تعادل عناصر غـذایی نقـش بسـیار مهمـی در گل انگیزی و بهبود رشد بنههای آن ایفاء میکند. مصرف کودهای آلی علاوه بر کاهش آلودگیهای زیست محیطی و حفظ تنوع زیستی خاک، بهدلیل آزادسازی تدریجی عناصـر غـذایی نقش مثبتی بر بهبود خصوصیات رشدی و عملکرد این گیاه دارد. با توجه ...
بیشتر
زعفران(Crocus sativus L.) گرانترین محصول کشاورزی و دارویی است و فراهمی تعادل عناصر غـذایی نقـش بسـیار مهمـی در گل انگیزی و بهبود رشد بنههای آن ایفاء میکند. مصرف کودهای آلی علاوه بر کاهش آلودگیهای زیست محیطی و حفظ تنوع زیستی خاک، بهدلیل آزادسازی تدریجی عناصـر غـذایی نقش مثبتی بر بهبود خصوصیات رشدی و عملکرد این گیاه دارد. با توجه به اهمیت اثر مدیریت حاصلخیزی خـاک بـر عملکـرد گـل این گیاه ارزشمند، مطالعات فراوانی درمورد موضوعات کودی و تغذیهای آن انجام شده است. در این نوشتار سعی شده است با نگاهی به پژوهشهای کودی و تغذیهای زعفران در گذشته و حال حاضر، مطالعه جامعی در خصوص بررسی اثرات کوتاه مدت و طولانی مدت سطوح مختلف کودهای آلی و دامی بر عملکرد، وضعیت رشد بنهها و عملکرد زعفران صورت پذیرد. آنچه در این پژوهش سعی در دستیابی به آن را داریم جمعبندی توصیههای کودی مناسب متشکل از انواع مرسوم و جدید منابع کودی است که مبتنی بر پژوهشهای انجام شده به منظور اعمال مدیریت پایدار منابع زیستی و اقتصادی ایران باشد. از آنجـا کـه در منـاطق کاشـت زعفران بویژه در ایران معمولاً محتوی ذخیره رطوبتی خاک نسبتاً پایین است و تنش رطوبتی رخ میدهد، میتوان از طریـق مصـرف کـود دامی باعث بهبود ذخیره رطوبتی خاک و کـارایی مصـرف نهادهها شده و عملکرد را بهبود بخشید و با تولید زعفرانی سالم و ارگانیک در بازار جهانی، سهم کشور را در این تجارت عظیم افزایش داد.