شوری زدایی آب برای کشاورزی: ضرورت، اهمیت و محدودیتها

نوع مقاله : فنی ترویجی

نویسندگان

1 استادیار، شهرک علمی تحقیقاتی اصفهان

2 استادیار، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان، بخش خاک و آب

3 استادیار ، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان، بخش خاک و آب

4 دانشجوی دوره دکتری مهندسی آب دانشگاه صنعتی اصفهان

چکیده

امروزه کمبود منابع آب مناسب علی الخصوص در مناطق خشک و نیمه خشک مشکلات متعددی را ایجاد کرده است. اگر چه بیش از 70 درصد سطح کره زمین را آب فرا گرفته است اما شوری بالای منابع آب سبب شده است تا بشر با محدودیتی جدی در زمینه استفاده از این منابع مواجه شود. لذا امروزه شوری زدایی آب بیش از هر زمانی توجه همگان را به خود معطوف کرده است. در بین مصرف کنندگان آب در کشور، بخش کشاورزی با مصرف حدود 90 درصدی منابع آب کشور بیشترین سهم را به خود اختصاص داده است اما متاسفانه در بسیاری از بخشهای کشور کمبود منابع آب مناسب کشاورزی هنوز احساس می شود. لذا در این مقاله سعی خواهد شد تا مختصری در مورد روشهای شوری زدایی موجود در دنیا توضیحاتی ارائه گردیده و در نهایت ضرورت، اهمیت و محدودیت کاربرد این روشها در کشور مورد بررسی قرار گیرد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Water Desalination for Agriculture, Necessity, Importance and Limitations

نویسندگان [English]

  • Abbas Aghakhani 1
  • Mohammad Feizi 2
  • Mahmood Solhi 3
  • Mojtaba Ramezani Etedali 4
1 Assistant Professor,Esfahan Sciences and Technology Town
2 Assistant Professor, Department of Soil and Water. Isfahan Research Center of Agriculture and Natural Resources
3 Assistant Professor, Department of Soil and Water. Isfahan Research Center of Agriculture and Natural resources
4 PhD. Student of Water Science, Isfahan University of Technology.
چکیده [English]

Today, shortage of fresh water especially in arid and semi-arid regions has caused several difficulties.  Whatever more than 70 percent of the earth is water, but also high salinity of water resources, caused serious restrictions for human to use these resources. Therefore, desalination has attracted all attentions more than any time. Between different water consumers in the country, agriculture with consumption of more than 90 percent of the country water recourses has devoted the highest portion, but unfortunately, in the most part of the country, shortage of fresh water resources for agriculture  feel, yet. So, in this article, attempted to explain different desalination methods in the world, briefly and finally, necessity, importance and application restrictions of these methods in the country, is investigated. 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Water
  • Effluent
  • Soil
  • Cost
  1. اسماعیلی، س. و ج. محمدزاده ی میلانی. 1391. تغلیظ و شوری زدایی از آب دریا با استفاده از فرایند تشکیل هیدرات های گازی. اولین کنفرانس بین المللی نفت، گاز، پتروشیمی و نیروگاهی.
  2. بختیاری، ب. و م. صفاری. 1390. بهره وری از سواحل دریا در کشاورزی.  کنفرانس ملی بهره برداری از آب دریا.
  3. بختیاری، ل. و ر. صبوری. 1390. شیرین سازی آب خلیج فارس همزمان با تولید نمک. کنفرانس ملی بهره برداری از آب دریا.
  4. حیدری، ن، 1385. مدیریت و بهره وری پایدار آب در شبکه های آبیاری حوزه های آبریز تحت تنش آبی(مطالعه موردی شبکه آبیاری زاینده رود اصفهان). کارگاه فنی مدیریت، بهره برداری و نگهداری شبکه های آبیاری و زهکشی.
  5. عبدالمجیدی، ح. م. حسام، ا. هزارجریبی، و ا. ا. دهقانی. 1390. ارزیابی اقتصادی شیرین سازی آب دریای خزر به روش اسمز معکوس، جهت مصرف شرب استان گلستان. کنفرانس ملی بهره برداری از آب دریا.
  6. منتظری، م. و ا. بناکار.  استفاده از تلفات حرارتی نیروگاه به عنوان منبع اصلی انرژی در فرایند جدید نمکزدایی آب دریا به روش پراکنش (DDD). کنفرانس ملی بهره برداری از آب دریا.
  7. مومنی، ع. 1390. تهیه و کاربرد نقشه پراکنش جغرافیایی خصوصیات ذاتی و تابع-مدیریتی خاک. نشریه فنی شماره 508 موسسه تحقیقات خاک و آب.
  8. Al-Shammiri, M. and M. Safar. 1999. Multiple-effect distillation plants: State of the art. Desalination 126: 45-49.
  9. American Water Works Association: Membrane Residuals Management Subcommittee. “Current Perspectives on Residuals Management for Desalting Membranes.” In Journal of American Water Works Association, Volume 96, Number 12, December 2004.
  10. Avlontis, S.A., K. Kouroumbas, and N. Vlachakis. 2003. “Energy Consumption and Membrane Replacement Cost for Seawater RO Desalination Plants,” Desalination 157 151-158.
  11. Buros, O.K. 1999. The ABCs of desalting. 2nd Edition, International Desalination Association, Topsfield, Mass.
  12. California Coastal Commission. Seawater Desalination and the California Coastal Act, 2004. coastal.ca.gov/energy/14a-3-2004-desalination.pdf.
  13. De Gunzbourg, J. and D. Larger.1998. Cogeneration applied to very high efficiency thermal seawater desalination plants: A concept. International Desalination and Water Reuse Quarterly 7: 38-41.
  14. Ettouney, H.M., H.T. El-Dessouky and I. Alatiqi. 1999. Understand thermal desalination. Chemical Engineering Progress 95: 43-54.
  15. 2003. Desalination of Brackish Waters and Seawater, Status in California and the USA. K. Tanji, Draft Report, Rome.
  16. FAO Expert Consultation. 2004. Water desalination for agricultural applications. Land and Water Discussion Paper 5.
  17. Miller, J.E. 2003. Review of Water Resources and Desalination Technologies. Materials Chemistry Department, Sandia National Laboratories, Albuquerque, NM.
  18. Leitner, G.F. 1998. Is there a water crisis? International Desalination and Water Reuse Quarterly 7: 10-21.G.A. Pittner in Reverse Osmosis, Z. Amjad, ed. Chapman Hall, New York (1993).
  19. Nicoll, P. 2012. Forward osmosis applied to desalination and evaporative cooling make up water. Modern Water, 3rd osmosis summit.
  20. Pique, G.G. 2000. New device shatters seawater conversion conceptual. Barriers of Water Conditioning and Purification, July 2000.
  21. Reahl, E. R., 2008. "Half A Century of Desalination with Electrodialysis." from http://www.gewater.com/pdf/Technical Papers_Cust/Americas/English/TP1038EN.pdf.
  22. Spiegler, K.S. and Y.M. El-Sayed. 1994. A Desalination Primer. Balaban Desalination Publications, Santa Maria Imbaro, Italy.
  23. Wangnick, K. 2000. A global overview of water desalination technology and the perspectives. http://www.us.es.