امنیت غذایی با مدیریت پایدار اراضی

نوع مقاله : فنی ترویجی

نویسندگان

1 استادیار پژوهش بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، دزفول، ایران.

2 استادیار پژوهش موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

چکیده

بحران جهانی ناشی از کمبود مواد غذایی و افزایش قیمت آن در سال­های اخیر به ویژه در سال 2008، در برخی از کشورها، ضرورت اتخاذ راهکارهایی به منظور تامین امنیت غذایی در بسیاری از کشورهای در حال توسعه را باعث شده است. اینها همه در شرایطی است که همزمان با رشد جمعیت و کاهش اراضی قابل کشت، تقاضا برای غذا و آب افزایش می یابد. پیش­بینی می­شود تا سال 2050، جمعیت دنیا به 2/9 میلیارد نفر و ایران نیز در سال مذکور جزو 20 کشور اول پر جمعیت جهان باشد. همچنین، مطابق گزارش فائو به منظور تامین مواد غذایی مردم جهان در سال2050، نیاز است تا تولید محصولات طی این مدت حدود 70 درصد افزایش یابد؛ و نیز بنا به بررسی­ها بیش از 60 درصد مردم آسیا (به ویژه در جنوب و جنوب غرب) و یک چهارم جمعیت افریقا از سوء تغذیه رنج می­برند. این مقاله با استفاده از بررسی منابع به مطالعه مدیریت پایدار اراضی و برخی مولفه­های آن از جمله به کارگیری کشاورزی حفاظتی، استفاده از تناوب زراعی صحیح و مدیریت ماده آلی خاک، به عنوان یک پایه اساسی از تولید کشاورزی و امنیت غذایی پرداخته است.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Sustainable Land Management to Ensure Food Security

نویسندگان [English]

  • kamran mirzashahi 1
  • Seyed Ali Ghaffari Nejad 2
1 scientific staff
2 Assistant prof. of soil chemistry, fertility and plant nutrition
چکیده [English]

The global food crisis due to the plunging production and rising prices in recent years, particularly in 2008, calls for solutions to ensure food security in most developing countries. The situation is worsened by the rising demands for food and water as consequences of the population explosion and cropland decline in these countries. By 2050, the world population is projected to rise to 9.2 billion and Iran will be one of the top 20 most populated countries in the world. According to a FAO report, agricultural production must be increased by about 70% during the years running up to 2050 in order to meet the projected food requirements. Finally, study has shown that more than 60% of the present population in Asia (particularly in South and South-West Asia) and a quarter of the African population suffer from malnutrition. The present paper explores the literature on sustainable land management and some of its components such as conservation agriculture, proper crop rotation, and proper management of soil organic content as the cornerstones of agricultural production toward food security.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Food
  • Land use change
  • Population
  • Sustainable production
1-                 آسو دار، م. ا.، ف. زلقی و س. ع. شهرستانی. 1396. اصول مدیریت بقایای گیاهی، خاک ورزی و تناوب در کشاورزی حفاظتی. سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، معاونت ترویج، نشر آموزش کشاورزی. 47 ص.
2-                 آینه بند، ا. 1384. تناوب محصول. انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد، مشهد، ایران. 407 ص.
3-                 احسانی، م و ه. خالدی. 1383. شناخت و ارتقای بهره­وری آب کشاورزی به منظور تامین امنیت آبی و غذایی کشور. مجموعه مقالات یازدهمین همایش کمیته ملی آبیاری و زهکشی ایران. ص 674-657 .
4-                 بولتن خبری انجمن علوم خاک ایران. 1390.
5-                 بی نام. سایت مرکز آمار ایران. 1398 .
6-                 جلالی، ا. ه. و ح. اسفندیاری. 1395. تاثیر سامانه­های خاک ورزی و تناوب­های زراعی مختلف بر عملکرد گندم (Triticum aestivum L.). تولیدات گیاهی (مجله علمی کشاورزی). جلد 39 ، شماره 2 . ص 56-43.
7-                 شرکت مدیریت منابع آب ایران. 1394. بررسی وضعیت منابع آب زیرزمینی کشور تا پایان سال آبی 93-1392. دفتر مطالعات پایه منابع آب، گروه آب­های زیرزمینی.
8-                 صفایی، ح. 1395. گذشته، حال و آینده نظام­های بهره­برداری آب و کشاورزی در ایران. دومین کنگره تخصصی مهندسی و مدیریت آب و خاک ایران. کرج، پردیس دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران.
9-                 قرینه، م. ح. و ح. نادیان. کشاورزی پایدار. 1389. انتشارات دانشگاه شهید چمران، اهواز ، ایران.422 ص.
10-              قیومی محمدی، ح. 1393. بررسی ابعاد مکانی و روند تغییرات کاربری اراضی کشاورزی روی تراس­های آبرفتی زاینده رود (زیرحوضه مرغاب). گزارش نهایی شماره 1861. موسسه تحقیقات خاک و آب، کرج، ایران.
11-              قیومی محمدی، ح. 1379. هشداری در مورد تبدیل اراضی کشاورزی به شهری، مطالعه موردی اصفهان. مجله خاک و آب، جلد 14 ، شماره2. ص 163-154 .
12-              کامکار، ب و ع. مهدوی دامغانی. 1391. مبانی کشاورزی پایدار. انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد، مشهد، ایران. 316 ص.
13-              موسسه تحقیقات خاک و آب. 1393. گزارش مبانی و ارکان برنامه راهبردی موسسه تحقیقات خاک و آب در سال 1393. حوزه معاونت پژوهشی.
14-               مومنی، ع. ا. فرج نیا، م. ح. طاهرزاده و م. جمشیدی. 1386. بررسی ابعاد جغرافیایی و پتانسیل تولید اراضی کشاورزی تغییر کاربری یافته در اثر توسعه بی برنامه کلان شهرهای ایران. فصلنامه تحقیقات جغرافیایی، شماره 86. 36-3 ص.
15-              Aminifar, J., M. Ramroudi, M. Galavi and G. Mohsenabadi. 2017. Productivity and economic efficiency of wheat in rotation with cotton. Iran Agricultural Research. 36 (2):55-60.
16-              Ardakanian, R. 2003. An overview of water management in Iran. Dushanbeh International Fresh Water Forum. Tajikestan.
17-              Branca, G., L. Lipper, N. McCarty and M. C. Jolejole. 2013. Food security, climate change, and sustainable land management: A review. Agronomy Sustainable Development. 33: 635-650.
18-              Davis, J. G., and C. R. Wilson. 2005. Choosing a soil amendment. Clorado State University Etension.
19-              Duan, X., X. Yun, T. Ou and Lu. Hongmei. 2011. Effects of soil erosion on long- term soil productivity in the black soil region of Northeast China. Journal of Geography Science.
 
20-              FAO. 2008. The state of food insecurity in world 2008: high food prices and food security and opportunities. (Roma, FAO).
21-              FAO. 2008. Adoption of conservation agriculture. (Roma, FAO).
22-              FAO. 2000. Conservation tillage: the end of plough?. (Roma, FAO).
23-              Fowler, R., and J. Rockstrom. 2001. Conservation tillage for sustainable agriculture-an agrarian revolution gathers momentum in Africa. Soil and Tillage Research. 61:93-107.
24-              Joseph, X. K., and Z. Issahaku. 2015. Effects of soil conservation technologies in improving soil productivity in northern Ghana. Journal of Soil Science and environmental Management. 6 (6): 158-167.
25-              Kern, J. S., and M. G. Johnson. 1993. Conservation tillage impact on national soil and atmospheric carbon levels. Soil Science Society American Journal. 57: 200-210.
26-              Lal, R., and B. A. Stewart (Eds.). 2015. Soil management of smallholder agriculture. CRC Press. Tylor and Francis Group. Pp 420.
27-              Lal, R. 2015. Restoring soil quality to mitigate soil degradation. Sustainability.7: 5875-5895.
28-              Lal, R., R. F. Follet, B. A. Stewart and J. M. Kimble. 2007. Soil carbon sequestration to mitigate climate change and advance food security. Soil Science.172: 973- 956.
29-              Lal, R., R. F. Follet and J. M. Kimble. 2003. Achieving soil carbon sequestration in the United States: a challeng to policy makers. Soil Science. 168: 827- 845.
30-              Lal, R. 1994. Methods and guidelines for assessing sustainable use of soil and water resources in the tropics. SMSS Technical Monograph, No. 21, Washington, DC.
31-              Liebig, M. A., D. L. Tanaka and B. J.Wienhold. 2004. Tillage and cropping effects on soil quality indicators in the northern Great Plains. Soil and Tillage Research. 78: 131-141.
32-              Loveland, P., and J. Webb. 2003. "Is there a critical level of organic matter in the agricultural soils of temperate regions?: a review". Soil and Tillage Research. 70: 1-18.
33-              Olson, K. R., S. A. Ebelhar and J. M. Lang. 2010. Cover crops effects on crop yields and soil organic content. Soil Science. 175 (2):89-98.
34-              Scherr, S. 1999. Soil degredation: A threat to developing- country food security by 2020?. International Food Policy Research Institute.Washington, U.S.A.
35-              Siebert, S., J. Burke, J. Faures, K. Frenken, J. Hoogeeveen, P. Doll and T. Portman. 2010. Ground water use for irrigation- a global inventory. Hydrology and Earth System Sciences. 14: 1863- 80.
36-              Singh, B. R., R. C. Dalal and R. Lal. 2006. Integrated nutrient management. Encyclopedia of Soil Science.
37-              Steiner, K. 2002. Crop residue management and cover crops. African Conservation Tillage Network. Information Services No.3.
38-              Tomar, S., and A. Tiwar. 1990. Production potential and economics of different crop sequences.  Indian Journal of Agronomy. 32: 30-35.
39-              Triplett Jr, G. B., and W. A. Dick. 2008. No-tillage crop production: A revolution in agriculture. Agronomy Journal.100: 153-165.
40-              USDA. 2003. Managing soil organic matter. Technical Note No.5. www. Soils.usda.gov
41-              Verhulst, N., B. Govaerts, E. Verachtert, A. Castellanos-Navarrete, M. ezzalama, P. Wall, J. Deckers and K. D. Sayre. 2010. Conservation agriculture, improving soil quality for sustainable production systems? In: Lal, R., Stewart, B.A. (Eds.), Advances in Soil Science: Food Security and Soil Quality. CRC Press, Boca Raton, FL, USA, pp. 137–208.
42-              Woodfine, A. 2009. The potential of sustainable land management practices for climate change mitigation and adaptation in sub - Saharan Africa. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome.