1- آسو دار، م. ا.، ف. زلقی و س. ع. شهرستانی. 1396. اصول مدیریت بقایای گیاهی، خاک ورزی و تناوب در کشاورزی حفاظتی. سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، معاونت ترویج، نشر آموزش کشاورزی. 47 ص.
2- آینه بند، ا. 1384. تناوب محصول. انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد، مشهد، ایران. 407 ص.
3- احسانی، م و ه. خالدی. 1383. شناخت و ارتقای بهرهوری آب کشاورزی به منظور تامین امنیت آبی و غذایی کشور. مجموعه مقالات یازدهمین همایش کمیته ملی آبیاری و زهکشی ایران. ص 674-657 .
4- بولتن خبری انجمن علوم خاک ایران. 1390.
5- بی نام. سایت مرکز آمار ایران. 1398 .
6- جلالی، ا. ه. و ح. اسفندیاری. 1395. تاثیر سامانههای خاک ورزی و تناوبهای زراعی مختلف بر عملکرد گندم (Triticum aestivum L.). تولیدات گیاهی (مجله علمی کشاورزی). جلد 39 ، شماره 2 . ص 56-43.
7- شرکت مدیریت منابع آب ایران. 1394. بررسی وضعیت منابع آب زیرزمینی کشور تا پایان سال آبی 93-1392. دفتر مطالعات پایه منابع آب، گروه آبهای زیرزمینی.
8- صفایی، ح. 1395. گذشته، حال و آینده نظامهای بهرهبرداری آب و کشاورزی در ایران. دومین کنگره تخصصی مهندسی و مدیریت آب و خاک ایران. کرج، پردیس دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران.
9- قرینه، م. ح. و ح. نادیان. کشاورزی پایدار. 1389. انتشارات دانشگاه شهید چمران، اهواز ، ایران.422 ص.
10- قیومی محمدی، ح. 1393. بررسی ابعاد مکانی و روند تغییرات کاربری اراضی کشاورزی روی تراسهای آبرفتی زاینده رود (زیرحوضه مرغاب). گزارش نهایی شماره 1861. موسسه تحقیقات خاک و آب، کرج، ایران.
11- قیومی محمدی، ح. 1379. هشداری در مورد تبدیل اراضی کشاورزی به شهری، مطالعه موردی اصفهان. مجله خاک و آب، جلد 14 ، شماره2. ص 163-154 .
12- کامکار، ب و ع. مهدوی دامغانی. 1391. مبانی کشاورزی پایدار. انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد، مشهد، ایران. 316 ص.
13- موسسه تحقیقات خاک و آب. 1393. گزارش مبانی و ارکان برنامه راهبردی موسسه تحقیقات خاک و آب در سال 1393. حوزه معاونت پژوهشی.
14- مومنی، ع. ا. فرج نیا، م. ح. طاهرزاده و م. جمشیدی. 1386. بررسی ابعاد جغرافیایی و پتانسیل تولید اراضی کشاورزی تغییر کاربری یافته در اثر توسعه بی برنامه کلان شهرهای ایران. فصلنامه تحقیقات جغرافیایی، شماره 86. 36-3 ص.
15- Aminifar, J., M. Ramroudi, M. Galavi and G. Mohsenabadi. 2017. Productivity and economic efficiency of wheat in rotation with cotton. Iran Agricultural Research. 36 (2):55-60.
16- Ardakanian, R. 2003. An overview of water management in Iran. Dushanbeh International Fresh Water Forum. Tajikestan.
17- Branca, G., L. Lipper, N. McCarty and M. C. Jolejole. 2013. Food security, climate change, and sustainable land management: A review. Agronomy Sustainable Development. 33: 635-650.
18- Davis, J. G., and C. R. Wilson. 2005. Choosing a soil amendment. Clorado State University Etension.
19- Duan, X., X. Yun, T. Ou and Lu. Hongmei. 2011. Effects of soil erosion on long- term soil productivity in the black soil region of Northeast China. Journal of Geography Science.
20- FAO. 2008. The state of food insecurity in world 2008: high food prices and food security and opportunities. (Roma, FAO).
21- FAO. 2008. Adoption of conservation agriculture. (Roma, FAO).
22- FAO. 2000. Conservation tillage: the end of plough?. (Roma, FAO).
23- Fowler, R., and J. Rockstrom. 2001. Conservation tillage for sustainable agriculture-an agrarian revolution gathers momentum in Africa. Soil and Tillage Research. 61:93-107.
24- Joseph, X. K., and Z. Issahaku. 2015. Effects of soil conservation technologies in improving soil productivity in northern Ghana. Journal of Soil Science and environmental Management. 6 (6): 158-167.
25- Kern, J. S., and M. G. Johnson. 1993. Conservation tillage impact on national soil and atmospheric carbon levels. Soil Science Society American Journal. 57: 200-210.
26- Lal, R., and B. A. Stewart (Eds.). 2015. Soil management of smallholder agriculture. CRC Press. Tylor and Francis Group. Pp 420.
27- Lal, R. 2015. Restoring soil quality to mitigate soil degradation. Sustainability.7: 5875-5895.
28- Lal, R., R. F. Follet, B. A. Stewart and J. M. Kimble. 2007. Soil carbon sequestration to mitigate climate change and advance food security. Soil Science.172: 973- 956.
29- Lal, R., R. F. Follet and J. M. Kimble. 2003. Achieving soil carbon sequestration in the United States: a challeng to policy makers. Soil Science. 168: 827- 845.
30- Lal, R. 1994. Methods and guidelines for assessing sustainable use of soil and water resources in the tropics. SMSS Technical Monograph, No. 21, Washington, DC.
31- Liebig, M. A., D. L. Tanaka and B. J.Wienhold. 2004. Tillage and cropping effects on soil quality indicators in the northern Great Plains. Soil and Tillage Research. 78: 131-141.
32- Loveland, P., and J. Webb. 2003. "Is there a critical level of organic matter in the agricultural soils of temperate regions?: a review". Soil and Tillage Research. 70: 1-18.
33- Olson, K. R., S. A. Ebelhar and J. M. Lang. 2010. Cover crops effects on crop yields and soil organic content. Soil Science. 175 (2):89-98.
34- Scherr, S. 1999. Soil degredation: A threat to developing- country food security by 2020?. International Food Policy Research Institute.Washington, U.S.A.
35- Siebert, S., J. Burke, J. Faures, K. Frenken, J. Hoogeeveen, P. Doll and T. Portman. 2010. Ground water use for irrigation- a global inventory. Hydrology and Earth System Sciences. 14: 1863- 80.
36- Singh, B. R., R. C. Dalal and R. Lal. 2006. Integrated nutrient management. Encyclopedia of Soil Science.
37- Steiner, K. 2002. Crop residue management and cover crops. African Conservation Tillage Network. Information Services No.3.
38- Tomar, S., and A. Tiwar. 1990. Production potential and economics of different crop sequences. Indian Journal of Agronomy. 32: 30-35.
39- Triplett Jr, G. B., and W. A. Dick. 2008. No-tillage crop production: A revolution in agriculture. Agronomy Journal.100: 153-165.
40- USDA. 2003. Managing soil organic matter. Technical Note No.5. www. Soils.usda.gov
41- Verhulst, N., B. Govaerts, E. Verachtert, A. Castellanos-Navarrete, M. ezzalama, P. Wall, J. Deckers and K. D. Sayre. 2010. Conservation agriculture, improving soil quality for sustainable production systems? In: Lal, R., Stewart, B.A. (Eds.), Advances in Soil Science: Food Security and Soil Quality. CRC Press, Boca Raton, FL, USA, pp. 137–208.
42- Woodfine, A. 2009. The potential of sustainable land management practices for climate change mitigation and adaptation in sub - Saharan Africa. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome.