علی اسدی کنگرشاهی؛ نگین اخلاقی امیری
چکیده
هدف از این بررسی، ارزیابی مدیریت کوددهی پتاسیم برای درختان مرکبات بود. این ارزیابی میتواند به شناخت بهتر نیاز پتاسیمی، مقدار کوددهی، زمان مناسب کوددهی، روند جذب و انتقال پتاسیم در این درختان منجر شود که در بهینهسازی توصیههای کودی پتاسیم بسیار مؤثر است. بهطور میانگین در درختان یک باغ بارده یک هکتاری مرکبات حدود 300 تا 750 کیلوگرم ...
بیشتر
هدف از این بررسی، ارزیابی مدیریت کوددهی پتاسیم برای درختان مرکبات بود. این ارزیابی میتواند به شناخت بهتر نیاز پتاسیمی، مقدار کوددهی، زمان مناسب کوددهی، روند جذب و انتقال پتاسیم در این درختان منجر شود که در بهینهسازی توصیههای کودی پتاسیم بسیار مؤثر است. بهطور میانگین در درختان یک باغ بارده یک هکتاری مرکبات حدود 300 تا 750 کیلوگرم پتاسیم وجود دارد که حدود 15 تا 20 درصد آن در برگها و 45 تا 60 درصد آن در میوههای این درختان است. بر اساس نتایج بلندمدت آزمایشهای کوددهی مرکبات در ایران و برخی مناطق مختلف جهان برای پایداری تولید، بهبود عملکرد و کیفیت میوه، رشد مناسب و سلامت درختان مصرف حدود 50 تا 200 کیلوگرم پتاسیم (K2O) در هکتار در سال نیاز است که حدود 50 تا 70 درصد از این پتاسیم مصرفی در تولید میوهها مشارکت دارد، حدود پنج درصد آن در ساختار درختان رسوب و ذخیره میشود و تعادل بین پتاسیم مصرفی و جذب شده توسط درختان با واکنشهای جذبی و واجذبی با سطوح تبادلی خاک ایجاد میشود. نتایج پژوهشهای مختلف نشان داده است که بیشترین نیاز و راندمان جذب پتاسیم در درختان مرکبات در مرحله دوم رشد میوه رخ میدهد؛ اما در زمان حداقل فعالیت (زمستان)، شروع فصل رشد و پس از برداشت، راندمان جذب بسیار کم است؛ بنابراین در زمانی که جذب پتاسیم از خاک هنوز بسیار کم است ذخیره پتاسیمی در بافتهای قدیمیتر بیشترین نقش در رشد و توسعه برگها، سرشاخهها، گلها و میوهچهها در اوایل فصل رشد (شروع رشد سرشاخهها، گلدهی و تشکیل میوه) دارند. بر این اساس محلولپاشی کودهای پتاسیمی هم نقش مهمی در تنظیم عرضه پتاسیم به اندامهای جدید در حال رشد و توسعه، بهویژه در شروع فصل رشد دارد. بنابر آنچه گفته شد هدف از کوددهی پتاسیم تضمین پایداری تولید، افزایش عملکرد، افزایش کیفیت انبارمانی و کاهش ناهنجاریهای فیزیولوژیکی میوهها است و کوددهی خاکی قبل از گلدهی و تشکیل میوه تأثیری در رشد سرشاخههای بهاره، گلدهی و تشکیل میوه در سال جاری ندارد. لذا توصیه میشود که باغداران، کوددهی خاکی قبل از گلدهی و تشکیل میوه را متوقف نمایند و بهتدریج، مقدار مصرف (درصدی از نیاز سالانه) را متناسب با فنولوژی رشد میوه از اواسط تا اواخر مرحله اول شروع نمایند و در مرحله دوم رشد میوه به حداکثر مقدار مصرف ارتقا داده شود.